Monday, March 21, 2011

Membina Usahawan Ternakan Ikan Kerapu Dalam SangkarPEMBANGUNAN USAHAWAN TERNAKAN IKAN 
KERAPU HARIMAU DALAM SANGKAR

Industri ternakan ikan marin dalam sangkar pada masa ini sangat bergantung  kepada pekerja asing. Syarat pengambilan pekerja asing  oleh KDN memerlukan  pengusaha sangkar memililiki Lesen Pendudukan Sementara (TOL). Memandangkan  kelulusan TOL oleh Kerajaan Negeri adalah terlalu lama dan biasanya melebihi dua tahun, maka  kebanyakan pengusaha sangkar bergantung kepada pekerja asing tanpa permit kerja yang sah. Mereka terpaksa berdepan dengan agensi penguatkuasaan seperti  Jabatan Imigresen, Agensi Penguatkuasan Maritim Malaysia (APMM), Polis Marin dan sebagainya.

Walaupun telah ramai graduan yang dilahirkan dalam bidang akuakultur oleh IPTA tempatan dan banyak kursus-kursus yang dianjurkan oleh Jabatan Perikanan Malaysia dalam bidang ini namun masih kurang peglibatan usahawan dan pekerja tempatan. Kursus yang dihadiri mungkin lebih kearah memberi pendedahan dan kurang unsur-unsur peningkatan kemahiran dan pembudayaan kerja di sangkar.

Bagi menggalakkan usahawan dan pekerja tempatan khususnya bumiputera terlibat dalam  industri ternakan ikan marin dalam sangkar, Syarikat Warisan Kuah Enterprise, Langkawi  telah menganjurkan latihan sangkut  kepada 11 orang peserta di sangkar milik Syarikat di Sungai Menghulu, Kuah, Langkawi. Latihan ini dijalankan di kemudahan sangkar yang mempunyai 50 unit sangkar berukuran 6 meter x 3 meter. Latihan dikendalikan oleh Pegawai Penyelidik Kanan En. Che Utama bin Che Musa dari FRI Pulau Sayak. Pada masa latihan dijalankan terdapat kira-kira 30 unit sangkar distok dengan ikan kerapu harimau yang berumur dari 3 bulan hingga 6 bulan. Latihan ini menekankan aspek amali (hands-on) selama 4 minggu. Pelatih didedahkan kepada beberapa aspek pengurusan sangkar yang  penting seperti penstokkan dan penggredan ikan, penyediaan dan pemberian makanan, penukaran dan pembersihan  pukat, pencegahan dan perawatan penyakit ikan dan sebagainya.  

Kemudahan penginapan  berhampiran laut

Kemudahan  penginapan dapat menampung  10 orang pelatih


Bilik tidur yang selesa
 
 
Ruang penyimpanan ikan beku dan pembersihan

Bilik air dan tandas yang sesuai. 
Ruangan membersih, memeriksa dan menyimpan pukat.
 

Menaiki bot dari jeti ke sangkar
           
           
Menukar  Pukat
           
Membuang teritip pada pemberat pukat.
            
Memandikan ikan dengan air tawar
 
Membuang parasit yang melekat pada badan ikan


Membuat rawatan luka pada ikan

Memberi makan ikan
Membuang teritip pada pelampung sangkar.


           
          
           

9 comments:

 1. salam..saya berminat dengan kursus seperti ini..soalan saya..adakah pogram ini masih diteruskan..dan adakah peserta perlu membuat bayaran dan tempoh kursus ini mengambil masa berapa lama?..tq..bleh juga email saya di far_east89@rocketmail.com..tq

  ReplyDelete
 2. la,gmbr sy tgh tukar pukat..knangn pling best d lngkawi..che utama,kerja kosong kt sangkar ada x?.nk ceburi blk bidang akua.

  ReplyDelete
 3. Salam sy nak beli kerapu harimau.......0173600059

  ReplyDelete
 4. saya tinggal di pantai timur.. berminat dengan ternakan sangkar ikan kerapu harimau. bagaimana hendak menyertai kursus ternakan ikan kerapu ini? utk menjawab persoalan ini sila email saya - aim_12oo@hotmail.com

  ReplyDelete
 5. Perlukan BENIH ANAK KERAPU HYBRID atau BENIH ANAK SIAKAP?

  Lokasi : Besut, Terengganu.

  Email: groupergrow@gmail.com

  Call/Whatsapp :
  0199558182 - Nik Syamsul
  0148004525 - Nik Rizal

  ReplyDelete
 6. Ingin mengikuti krusus.Saya sangat berminat dengan bidang Penternakan ikan. Abdazman3577@gmail.com.my HP 0178396360.

  ReplyDelete
 7. nak join kursus ni.....ada lagi tak....maadd75@gmail.com..tel 0195682590

  ReplyDelete
 8. nak join kursus ni.....ada lagi tak....maadd75@gmail.com..tel 0195682590

  ReplyDelete